Web Analytics Made Easy - Statcounter

دانشمندان احتمال می‌دهند یک سیارک ۴۰۰ متری، به کف اقیانوس در سواحل غرب آفریقا برخورد کرده باشد و هم‌زمان با برخورد سیارک چیکشلوب باعث نابودی دایناسورها شده باشد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایران اکونومیست از پایگاه خبری سایِنس نیوز (Science News)، دهانه چیکشلوب (Chicxulub)، سیارکی که بیشتر دایناسورها را از بین برد، ممکن است یک خواهر یا برادر کوچک داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشمندان در سواحل غرب آفریقا، صدها متر زیر بستر دریا، ظاهراً بقایای یک دهانه برخوردی ۸/۵ کیلومتری را شناسایی کرده‌اند که آن را نادیر (Nadir) نامیده‌اند. این تیم تخمین می‌زند که این دهانه تقریباً هم‌زمان با برخورد یک سیارک دیگر، یعنی چیکشلوب که قاتل دایناسورها است، با مکزیک امروزی شکل گرفت. اگر این خبر تأیید شود، احتمالاً به این معنی است که چند سیارک دایناسورهای غیرپرنده را نابود کرده‌اند.

ورونیکا برِی (Veronica Bray)، دانشمند علم نجوم در دانشگاه آریزونا در شهر توسان در آمریکا، اظهار داشت: حدود ۲۰۰ دهانه برخوردی روی زمین کشف شده‌اند که بیشتر آن‌ها در خشکی هستند؛ زیرا دهانه‌های برخوردی در دریا به مرور زمان زیر رسوب دفن می‌شوند؛ این باعث می‌شود ساختار نادیر، فارغ از زمان ایجادش، یک یافته علمی ارزشمند باشد.

دانشمندان براساس ابعاد این سازه محاسبه کردند که اگر یک سیارک مسئول ناهمواری‌های زمین بود، احتمالاً بیش از ۴۰۰ متر عرض داشت. علاوه بر این، محققان تخمین می‌زنند که این برخورد مانند زمین‌لرزه‌ای هفت ریشتری زمین را تکان داده و یک سونامی به ارتفاع چند صد متر را به همراه داشته است.

به گفته یکی از دانشمندان، علی‌رغم این ریزش، تأثیر برخورد نادیر، بسیار کمتر از برخورد سیارک چیکشلوب با عرض تقریباً ۱۰ کیلومتر بود که قطعاً تأثیرات جهانی ندارد.

دانشمندان با استفاده از لایه‌های زمین‌شناسی مجاور نادیر که قدمت برخی از آن‌ها را در مطالعات گذشته به‌دست آورده‌اند، تخمین زدند که این ساختار اواخر دوره کرتاسه، ۶۶ میلیون سال پیش، شکل گرفته است. محققان حدس می‌زنند که سیارک نادیر حتی ممکن است با سیارک چیکشلوب یک جفت تشکیل داده باشد. این دو توسط نیروهای گرانشی هنگام عبور از کنار زمین از هم جدا شده‌اند.

نتایج مطالعات برخی از کارشناسان را نگران کرده است. آن‌ها معتقدند این شبیه یک دهانه برخوردی است؛ اما ممکن است چیزی دیگری نیز باشد. از نظر آن‌ها اینکه این سازه یک دهانه برخوردی است، به شواهد محکمی مانند کوارتز شوکه‌شده نیاز دارد.

قدمت سازه نادیر موضوع دیگری است که درباره آن تردید وجود دارد. داده‌های لرزه‌ای نشان می‌دهد که ظاهراً زمانی نزدیک به پایان دوره کرتاسه یا شاید کمی دیرتر شکل گرفته باشد. به گفته دانشمندان حفاری در دهانه برای یافتن مواد معدنی حاوی عناصر رادیواکتیو احتمالاً تاریخ دقیق‌تری از زمان تشکیل آن را ارائه می‌دهد.

این اولین بار نیست که دانشمندان درباره این موضوع تحقیق کرده‌اند که آیا چیکشلوب همدست دارد یا نه. براساس برخی مطالعات دهانه بولتیش (Boltysh) در اوکراین ممکن است هم‌زمان با چیکشلوب شکل گرفته باشد؛ هرچند محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بولتیش ۶۵۰ هزار سال بعد از آن شکل گرفته است.

دانشمندان در حال حاضر در حال مذاکره برای تأمین بودجه برای جمع‌آوری نمونه‌هایی از دهانه هستند و امیدوارند که بتوانند در سال ۲۰۲۴ حفاری را انجام دهند. آن‌ها امیدوارند با این کار به برخی از بحث‌ها درباره منشأ نادیر پایان دهند هرچند احتمالاً سؤالات جدیدی ایجاد خواهد شد مثلاً اینکه: «اگر ثابت شود که این خواهر دایناسورکُش است، چند خواهر و برادر دیگر وجود دارند؟»

  منبع: خبرگزاری ایرنا برچسب ها: اوکراین ، زمین ، قاره آفریقا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: اوکراین زمین قاره آفریقا دهانه برخوردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۵۶۱۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(عکس) کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در استان لرستان

 مسعود کیانی، پژوهشگر و محقق زمین شناسی و مدیر موسسه گوهرشناسی و شهاب سنگ شناسی واحد فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه خوارزمی، درباره نتیجه یک آزمایش بر روی نمونه شهاب سنگی گفت: شهاب سنگ قطعاتی از اجسام فضایی مانند سیارات، سیارک‌ها و ستاره‌های دنباله دار هستند که در فضا سرگردان بوده و روی یک سیاره یا سیارک فرود می‌آیند. این سنگ‌ها دارای انواع مختلفی بوده که در چهار نیم میلیارد سال قبل شکل گرفته است و بدون هیچ تغییر شیمیایی قابل توجه‌ای در فضا در حال حرکت هستند که به آنها شهاب واره می‌گویند. هنگامی که این سنگ‌ها بر روی زمین سقوط می‌کنند به آنها شهاب سنگ گفته می‌شود.

وی در ادامه به کشف جدید پژوهشگران اشاره کرد و گفت: اخیرا فردی از یکی روستا‌های استان لرستان قطعه‌ای از یک نمونه سنگ فلزی که دارای چگالی بالا و جذب آهن ربای قوی بوده را به موسسه گوهرشناسی کیپا (کیانپارس) ارسال کرد. با توجه به مشکوک بودن این سنگ از نمونه ارسالی با استفاده از مقاطع میکروسکوپی و نمونه‌های شیمیایی آنالیز شده توسط میکروسکوپ الکترونی دانشگاه خوارزمی تهران این سنگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

این محقق تصریح کرد: در این آزمایشات تخصصی و دقیق مشخص شد این نمونه با توجه به وجود بافت ویدمن اشتاتن (بافت مخصوص شهاب سنگ‌های آهنی) و درصد آهن و نیکل بالا یک قطعه شهاب سنگ آهنی است. در نمونه آزمایشی میزان خلوص آهن بالای نود درصد و مقدار نیکل حدود ۸ درصد است.

وی بیان کرد: طی مطالعات تکمیلی مشخص شد این شهاب سنگ مربوط به هسته یک سیاره یا سیارک بوده که طی برخورد‌های فضایی بین اجرام فضایی متلاشی شده و قطعاتی از آن در فضا فاصله زیادی را طی کرده و سپس در سرزمین ایران فرود آمده است.

منبع: ایسنا

سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • پنج نشانه‌ای که شاید وجود موجودات فرازمینی را ثابت کند
  • سیاره مشتری ممکن است عامل وجود ماه زمین باشد
  • ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل نساجی
  • این فناوری زمین را از گزند سیارک ها حفظ می کند
  • (عکس) کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در استان لرستان
  • مسئول سابق امنیتی: در رفح خبری از پیروزی کامل نخواهد بود
  • دنباله‌دارها، سیارک‌ها و شهاب‌سنگ‌ها: بازدیدکنندگان فضا
  • تشخیص زودهنگام سرطان، پنجره‌ای به سوی زندگی
  • اطلاعات نامطمئن جیمزوب از حیات فرازمینی
  • ده نشانه بحث‌برانگیز از وجود حیات فرازمینی